We leggen je in een notendop uit wat metadata is en hoe het werkt.
Metadata is in feite informatie over informatie. Het klinkt wellicht wat vaag, maar het is enorm waardevol voor een onderzoek. Je kunt het het beste zien als kleine stukjes informatie die achter de schermen aan een onderzoek worden meegegeven en bijdragen aan de context van een onderzoek en een duidelijke analyse.
Voorbeeld: je hebt een groep respondenten bij wie je dezelfde survey wilt uitvragen. De feedback die uit de surveys komt, wordt op één hoop verzameld. Maar hoe weet je wie de feedback heeft achtergelaten? En hoe kun je vanuit de centrale hoop uitsplitsen wat bijvoorbeeld je grote klanten vinden ten opzichte van je kleine klanten? Je raadt het al: metadata.
Hoe wordt metadata meegegeven aan een onderzoek?
Hoe metadata wordt meegegeven aan een onderzoek, ligt volledig aan de opzet van de survey. Zo kan er bijvoorbeeld een koppeling gemaakt worden met een API, waarbij metadata in de payload wordt meegegeven. Een andere optie is dat er een Excel-bestand met metadata wordt geëxporteerd vanuit bijvoorbeeld een CRM-systeem of een ERP-systeem.
Kan zomaar alle metadata worden meegegeven aan een onderzoek?
In principe kan alle metadata worden meegegeven aan een survey. Echter, om het te kunnen gebruiken op het Insocial platform is het 'whitelisten' van metadatavelden vereist. Dit is in feite een stukje beveiliging om de data schoon te houden. Het whitelisten van metadata kun je gemakkelijk zelf doen op ons platform.
Metadata whitelisten
Stap 1
Ga naar het startscherm van het Insocial platform.
Stap 2
Klik op je initialen rechts boven in je scherm. Ga naar 'Mijn omgeving', 'Instellingen', 'Omgevingen' en klik op het plusje rechtsboven bij 'Metadata'.
Stap 3
Vul het metadata-veld in en de alias.
- Veld: dit moet overeenkomen met het veld in de bron (API payload, Excel-bestand etc.)
- Alias: hier kun je een andere naam geven, welke zichtbaar wordt in de rapportage. Als een veld bijvoorbeeld 'first_name' heet in de bron, kun je het als alias 'voornaam' geven voor de rapportage.
- Verborgen: indien je wél metadata wilt, maar hier niet actief op wilt uitsplitsen in de rapportage, dan kun je het veld verbergen. Je kunt het te allen tijde weer zichtbaar maken.
Tip! Wil je ook het antwoord op een vraag gebruiken als filter in je rapportage gebruik dan de 'question ref'.
Deze referentie is handig wanneer je bijvoorbeeld een anoniem onderzoek houdt en een (niet-verplichte) vraag stelt over in welke afdeling iemand werkt. Als je het antwoord aanmerkt als metadata kan je deze later gebruiken als filter.
Stap 1
Ga naar 'Surveys' in het menu, klik de survey aan waarvan jij metadata wilt verzamelen, klik op 'Bewerk' rechts boven en ga naar 'Build' links in het menu.
Stap 2
Selecteer de vraag en ga naar 'Geavanceerd' (of 'Advanced'). Daar zie je onderaan de 'Question reference' staan, kopieer de code die er onder staat.
Stap 3
Ga naar de instellingenpagina van jouw omgeving door op de bedrijfsnaam, rechtsboven onder je naam, te klikken. Ga naar 'Metadata' en voeg op de onderstaande manier de question ref toe. (ANSWER:xxxx)
Stap 4
Bij de responses in de Inbox vind je bij het kopje Metadata nu ook telkens het antwoord van de respondent op deze specifieke vraag. In je rapportages verschijnt dit nu ook als filter.
Heb je vragen over metadata?
Neem dan gerust contact op met jouw Customer Success Manager.