Hoe maak ik een survey?

Maak in enkele stappen een survey.

• Ga in het menu naar surveys en klik op '+ nieuwe survey'.
  • Selecteer welk type experience van toepassing is en geef je survey een naam.
  • Vervolgens kies je het survey type en de taal.

We onderscheiden 3 type surveys:

1. Swift: Met de Swift survey krijg je telkens een nieuwe vraag te zien op je beeldscherm. Meestal zijn dit vragen met een antwoordschaal. Dit surveytype werkt erg goed op je desktop of tablet.
  2. Essential: Heb je een hele korte survey van maximaal 3 vragen, dan is het Essential surveytype ideaal. Dit wordt met name gebruikt voor UX. Alle vragen worden in hetzelfde scherm getoond.
  3. Conversational: In een conversational survey kun je - zoals de naam al zegt - een conversatie voeren in de survey. Dit type survey is daarom perfect voor in een chat.

Nu je weet welke type surveys er zijn, kun je starten met het bouwen van je survey. Dit doe je door telkens een nieuwe pagina toe te voegen.

Een pagina bestaat (meestal) uit meerdere tabbladen.

1. "Vraag" Hier typ je de vraag met eventuele toelichting en je antwoordschaal. Indien je een antwoordschaal voor meerdere vragen wilt gebruiken, kun je deze antwoordschaal opslaan als sjabloon.

2. "Geavanceerd" Hier kun je het onderwerp van je vraag noteren. Bij een conversational survey is dit nuttig voor de reporting.

Ook kun je, indien van toepassing, de betreffende KPI hier invoeren. Dit is ook weer belangrijk bij reporting.

Vervolgens zijn er enkele opties die je aan of uit kunt vinken:

• 'Deze vraag is verplicht om in te vullen'
    Vink deze uit als de respondent deze vraag mag overslaan
  • 'Deze vraag is zichtbaar'
    Vink deze uit indien je niet wilt dat de respondent deze vraag ziet (maar je de vraag wel wilt behouden), of indien je deze vraag alleen aan een bepaalde groep (a.d.v. je metadata) wilt stellen.
  • 'Voeg "niet van toepassing" knop toe'
    De respondent heeft de mogelijkheid om te antwoorden met 'niet van toepassing'.
  • 'Deze vraag telt mee voor de uiteindelijke score'
    Je kunt enkele vragen selecteren die meetellen voor de totaal score van de review. Dit cijfer is zichtbaar in je inbox en komt dan in de map positief of negatief terecht.
  • 'Vraag referentie'
    Deze referentie kun je kopiëren en tussen accolades plaatsen en gebruiken in bijvoorbeeld je volgende vraag. De survey toont dan het antwoord op de vraag van de "vraag referentie". Voorbeeld:
    Vraag 1: Hoe tevreden ben je over onze service? 1-10
    Vraag 2: Wat is de voornaamste reden dat je een hebt gegeven?

3. "Action center": To be continued...

Vergeet niet tussentijds je survey op te slaan. Via de knop "test je survey" krijg je een demo versie van je survey te zien.

Als je je survey hebt gebouwd, zijn er nog enkele stappen te volgen:

• Branding: Hier kun je het gewenste lettertype en kleur selecteren en je achtergrond foto/website en bedrijfslogo uploaden. Bij de conversational survey kun je hier ook een avatar kiezen, bijvoorbeeld een foto van de persoon waarmee je chat.
  • Logic: Hier kun je allerlei logic toepassen in je survey o.b.v. vraag, score of metadata. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om bepaalde vragen over te slaan of juist te tonen indien er een bepaald antwoord wordt gegeven.
  • Vertalen: Wil je de survey in meerdere talen beschikbaar stellen, dan kan je hier de survey vertalen. Deze pagina toont alle tekstregels die vertaald dienen te worden.

Je survey is klaar! Vergeet hem niet op te slaan en af te ronden. Tot slot open je de survey nog een keer om wat laatste details toe te voegen:

• 'Redirect url'
    Naar welke website keer je terug na het sluiten van de survey.
  • 'Turbo mode'
    Mocht je een lange survey hebben, dan kun je ervoor kiezen de turbo mode aan te zetten waardoor de respondent niet steeds op de "volgende" knop hoeft te klikken om door te gaan naar de volgende vraag, maar automatisch doorgestuurd wordt na het invullen van een antwoord.